Kisahaaveita

Kisaamisen lisäksi lähes yhtä hauskaa on miettiä kilpailuja, joihin olisi hienoa joskus osallistua. Aika moni listan kilpailuista on 100 mailin tietämillä. Se on vakiintunut perusmatkaksi pidemmillä vuoriultrilla. Kärki voi painaa kisan 20 tuntiin, mutta hitaimmille aikaraja on usein kahden vuorokauden tietämillä. Samalla matka on jo sellainen, että tuskin kukaan lähtee yrittämään sitä huvikseen. Satamailisille kasvetaan lyhyempien matkojen kautta. (Tässä vaiheessa on reilua mainita, että sata mailia on vielä itsellänikin juoksematta. Lyhyemmissäkin matkoissa on ollut tarpeeksi tekemistä.)

 

Ultra-Trail du Mont-Blanc (168 km /+9600 m) 

Euroopan suurin vuoriultra ja yksi arvostetuimpia. Vuoriultrien Bostonin maraton. Jos kaikki menee hyvin, tämä on vuorossa vuonna 2015. Ehkä se kisa, minkä ansiosta joskus innostuin vuoriultrista.

Hardrock 100 (162 km /+10300 m)

Coloradossa, Silvertonin pikkukaupungissa järjestettävä USA:n ehkä haastavin satamailinen. Oma haasteensa kisaan tulee siitä, että reitti kulkee keskimäärin 3300 metrin korkeudessa merenpinnasta. Ensimmäinen haaste tosin on kisaan pääseminen mukaan: lähtöviivalle otetaan 140 juoksijaa ja yrittäjiä on 800-900.

Grand Raid des Pyrenées (164 km /+9800 m)

Verrattuna UTMB:hen, reitti on ilmeisesti teknisempi. Profiilin perusteella reitin erityispiirre on ehkä se, että reitillä ei juuri ole tasaisia pätkiä. Nousut ovat pitkiä, pisin taitaa olla luokkaa +1900 metriä.

Ehunmilak (168 km /+11000 m)

Myönnettäköön, en juuri tiedä tästä kilpailusta. Se on Baskimaan lahja maailman juoksijoille. Tämän raportin mukaan kisa on vaativampi kuin esimerkiksi UTMB. Kisa täytyy kuitenkin ottaa listalle jo pelkästään nimensä ja baskikielen mahtavuuden vuoksi (reittikuvaus  baskiksi: ”Lasterketa bere osotasunean Euskal Herritik igaroko da, zehazki• Gipuzkoako lurralde historikotik, eta mendiz zeharkatuko ditu Goierri, Tolosaldea, Urola-kosta, Urola-Garaia eta Debagoiena eskualdeak.” Ja sama englanniksi: ”Goierri, Tolosaldea, Urola-kosta, Urola Garaia and Debagoiena. The race will pass through some of the most emblematic places in inland Guipuzcoa, going into beech and oak woods, found in the natural reserves of Aralar and Aizkorri.”) 

Ultra-Trail Mt. Fuji (168 km /+9500 m)

Jonain päivänä olisi hienoa päästä Japaniin ja UTMF on siihen erinomainen syy. Kisan reitti on ilmeisesti melko vaihteleva: paljon tietä, mutta myös joitain hyvin hitaita ja vaikeita osuuksia. Erityismaininta järjestelyistä, jotka ainakin sivusta katsoen näyttävät erinomaisilta.

Ronda dels Cims (170 km /+13000 m)

Maailmassa ei ole kovin montaa kilpailua joiden reitti kiertäisi koko valtion. Andorra Ultra Trailillä se onnistuu ja Ronda dels Cims on AUT:n kuningasmatka. Euroopan ehkä vaativin satamailinen. Nousumetrejä on reippaasti ja ainakin reittikuvauksen mukaan suuri osa maastosta on melko haastavaa.

Ronda dels Cims

Ronda dels Cims

 

Jos satamailiset alkavat joskus tuntua turhan vaatimattomilta matkoilta, on aika siirtyä oikeasti pitkiin kilpailuihin. La Petite Trotte á Leon (306 km /+28 000 m) on UTMB:n isoveli. Suomalaiset Janne Marin ja Juha Jumisko ovat useampana vuotena tehneet PTL:llä kovia tuloksia, hienoimpana voitto vuonna 2012. Mainittakoon, että PTL:ssä todennäköisesti pääsee mitalisijoille jos keskivauhti on noin 4 km/h. Sekin on joskus yllättävän haastavaa.

Toinen pitkä kisa on Tor des Geants (330 km /+24000 m). Kisan aikaraja on 150 tuntia, siis reilu 6 vuorokautta, tosin voittajat ovat menneet noin 80 tuntiin. Vajaa viikko Italian Alpeilla, mikä voisi olla hauskempaa?

Lyhyemmistä kisoista täytyy mainita ainakin La Montagn’ Hard (104 km /+8600 m). Suhteessa matkaan nousumetrejä on sen verran, että pelkkä ajatuskin alkaa hengästyttämään.

Löytyisikö muuten sponsoreita?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s