Madeira – kilpailu

Madeira Island Ultra Trail 2014 on juostu. Loppuaika oli 21 h 35 min ja sijoitus miehistä 23. Kouluarvosanaksi kisalle voisi antaa 9. Alku ei sujunut, mutta loppua kohden menin koko ajan paremmin.

Kisastrategiana oli ottaa reitin ensimmäinen puolisko kevyesti. 73 km jälkeen, kun suurin osa nousuista olisi tehty, voi sitten miettiä onko vauhtia vielä jäljellä. Käytännössä yritin pitää sykkeen aerobisen kynnyksen tuntumassa. Control Pointeilla mahdollisimman lyhyt pysähdys, mutta puolessa välissä Curral das Freirasissa pidempi huolto.

 

kuva: MIUT

kuva: MIUT

 

Porto Moniz – CP1 (0-16 km)

Kisa alkaa Porto Monizista 400 metrin nousulla. Sen jälkeen on vastaava lasku, jonka jälkeen tulee ensimmäinen pidempi nousu, 800 m. Suurin osa porukasta lähti puskemaan sitä ylös aivan liian kovaa. Itse otin suunnitelman mukaan kevyesti ja kuuntelin kuinka vieressä ihmiset puuskuttivat. Annoin ihmisten mennä ohitse. Tiesin, että he tulevat vielä vastaan. Tuntuma oli ok, mutta jostain syystä syke puski koko ajan ylös. Sykettä tasaillessa vauhti tippui. Tajusin vasta myöhemmin väliajoista, että olen tullut alkuosan todella hitaasti. Sijoitus ensimmäisellä väliaikapisteellä 126.

7-8 km tienoilla laitoin merkille, että aloin ohittaa ihmisiä. Kun ohittelu alkoi, selkiä tuli vastaan tasaisesti eikä minusta mennyt koko kisassa kukaan ohitse.

+ Pitkän nousun jälkeen reitti kulkee metsän siimeksessä levadaa pitkin. Siellä on vain siistiä juosta.

– Syke ja vauhti.

 

CP1-CP2 (16-21 km)

5 km jyrkkä lasku CP2:lle (-900 m). Lasku oli paikoitellen aika teknistä kivikkoa. Juostessa mietin, että Kilian menisi rollaattorillakin ohitse. Tosin tällä pätkällä ei ollut puutetta niistä, joiden tekniikka on vielä huonompi. Menin helposti muutamasta kymmenestä ihmisestä ohitse. Pari kertaa jumiuduin vähäksi aikaa letkoihin, mutta aika hyvin ihmiset antoivat tietä.

+ Rennosti ihmisten ohitse pudotteleminen.

 

CP2-CP3 (21-32 km)

Aluksi 1200 m nousu. Oli kivaa kivuta, kun vaikka pidin tuntuman helppona, ohittelin silti jälleen (paljon enemmän puuskuttavia) ihmisiä. Nousun jälkeen reitti kulki sumuisella ylängöllä, mikä myös oli aika siistiä.

+ Ylänkö.

 

CP3-CP4 (32-48 km)

Aluksi 1100 metrin lasku ja sen jälkeen 600 metriä ylös. Alkumatka laskusta oli täynnä rasittavaa pientä kiveä, jossa sai katsoa jalkojensa perään, loppumatkasta mentiin levadaa ja metsäpolkua. Laskun loppupuolella luonto alkoi heräämään yön jälkeen ja metsä oli sellaista viidakkomaista satumetsää. Kohtuullisen hienoa.

Nousu puolestaan oli ehkä kisa heikoin hetki. Energia oli vähän vähissä eikä oikein kulkenut. Kun CP4:lla sai jälleen syödäkseen muutaman myslipatukan ja cokista, taas kulki paremmin.

+ Yön jälkeen heräävä luonto.

– Nousu.

 

CP4-CP5 (48-61 km)

Koko pätkän reitti kiersi vuoren rinnettä pitkin, kunnes lopulta ensin noustaan 500 m ja sen jälkeen pudottaudutaan 700 m Curral das Freirasiin. Pätkä alkoi hienolla 150 m pudotuksella 40-50 asteista mäkeä alas vähän epämääräistä polkua pitkin vesiputken vierellä, samalla eteen avautuvaa laaksoa ihaillen. Siitä jos olisi lähtenyt kierimään, ei olisi ihan heti pysähtynyt. Muuten pätkä meni ihan mukavasti juoksennellen. Hienointa ehkä oli viimeinen lasku. Viime vuonna kuusikymppinen setä jätti minut laskussa kuin nallin kalliolle. Tänä vuonna tein itse saman kolmen juoksijan ryhmälle, jotka sain kiinni laskun yläpäässä. Laskun loppupuolella tuli vielä vastaan toinen kolmen juoksijan ryhmä, josta pääsi vauhdilla ohitse. Sijoitus tässä vaiheessa 40.

Curral das Freirasissa päivän ateria, lautasellinen riisiä. Lisää geelejä reppuun sekä aurinkolasit nenälle. Yhteensä noin 20 minuuttia.

 

CP5-CP7 (61-73 km)

Curral das Freirasista Pico Ruivon kautta Pico do Arierolle. Kisan viimeinen pitkä nousu Pico Ruivolle 1200 metriä. Nousu meni muuten ihan hyvin, mutta lähellä huippua reitillä tulee isoja, kivisiä portaita. Portaat jatkuvat eri variaatioina Ruivolta Arierolle: löytyy polvenkorkuisia kiviportaita, hiekkapengerryksiä alas ja lähes pystysuoria teräsportaita. Kun Ruivolle nousun jälkeen takana oli jo reilu 5400 nousumetriä, portaat viimeistelevät reidet aika mukavasti. Näillä tienoilla vastaan alkoivat tulla ensimmäiset selkeästi hyytyneet juoksijat. Toisaalta Pico Ruivon ja Arieron välinen reitti on aika uskomaton hienoudessaan. Polku kulki harjanteilla, parissa tunnelissa ja kallioon louhituilla sisennyksillä.

Ruivon jälkeen olo alkoi olla jo jossain määrin väsynyt, mutta jalat tuntuivat kuitenkin edelleen ihan hyviltä. Mietin, että vielä on maratonin verran matkaa maaliin.

+ Vuoret.

 

CP7-CP9 (73-90 km)

Ensin Pico do Arierolta alas ja sen jälkeen reitti kulki nummella Ribeiro Frioon, kunnes lopulta noustaan 500 m CP9:lle Poisolle. Rasittava väli. Juuri ketään ei tullut vastaan, ennen kuin juuri ennen Poisoa ohitin kaksi ihmistä. Hölkkäilin kevyesti eteenpäin, kun vielä ei oikein tuntunut siltä, että on loppukirin aika. Nousussa tuntuma ei ollut enää kovin kevyt.

 

CP9-CP11 (90-104 km)

Poison jälkeen aloin hiljalleen parantamaan vauhtia. Kello näytti siltä, että vauhtia pitämällä voisin ehtiä ehkä puoli yhdeksän jälkeen maaliin ja neuvottelin itseni kanssa, että voin käyttää loppupätkään joko pari tuntia tai aika monta tuntia. 97-98 km tienoilla reitti muuttui tylsäksi metsätieksi ja se oli hyvä syy lisätä edelleen vauhtia. Ennen CP11:ta Fundurasissa oli vielä hyvä antaa toisille tasoitusta ja tein 1-1,5 km harharetken pois reitiltä, kun käännyin risteyksessä väärään suuntaan. Eteneminen näytti kuitenkin jossain määrin jopa juoksemiselta, kun parhaimmillaan vauhti meni alle 5 min/km.

 

CP11 – Machico

Fundurasista jäljellä oli enää 10 km ja viimeinen polkupätkä. Reittiprofiilissa pätkä näyttää suoraviivaiselta: parinsadan metrin lasku, vastaava nousu ja sitten lasketellaan maaliin. Oikeasti pätkä oli ehkä kisan ärsyttävin. Profiili ei kerro, että matkalla on lukuisia lyhyitä nousuja ja laskuja jotka olivat melko jyrkkiä. Hienoin näistä pienoista nousuista oli lähes pystysuoraan ylös tehty hiekkapengerrys. Bonuksena myös muutama kivikko, joissa piti pujotella. Jokaisen nousun kohdalla odotti, että olisikohan tämä nyt tässä ja pääsisi lasketelemaan maaliin. Hidasta ja rasittavaa etenemistä siis, jossa ei juuri pidetty vauhtia.

Muutama kilometri ennen maalia ohitin vielä viimeiset 85:lla olleet juoksijat, sen jälkeen kastelukanavien ja lampaiden laitumen kautta kadulle ja viimeinen vajaa kilometri katua pitkin lasketellaan alas meren rantaan maaliin.

 

Kokonaisuudessa kisa oli melko onnistunut. Alku tökki, mutta muuten ei ollut ongelmia. Jalat kestivät hyvin loppuun asti. Oikeastaan hämmästyttävänkin hyvin. Odotin etukäteen, että reidet olisivat loppumatkasta väsyneemmät, mutta nyt ne tuntuivat ihan hyviltä loppuun asti. Tunnelma säilyi myös hyvänä koko kisan. Muutama heikompi pätkä oli, mutta ne menivät ohitse kun sai energiaa. Katkeaminen ei tullut edes lähelle ja voimia olisi ollut jatkaa eteenpäinkin.

Ajan olisin toivonut olevan parempi, ainakin 20 h pintaan tai alle. Ilman hidasta alkua sekä sakkolenkkiä reitin loppupuolella 20 h 30 min olisi ollut muuten vastaavalla suorituksella ihan haarukassa. Kisan loppupuolella vauhtia olisi voinut alkaa nostaa jo aikaisemmin, kunto olisi kyllä kestänyt, mutta seuraavalla kerralla sitten.

Sijoitukseen olen sijaan kyllä tyytyväinen. Toki top 20 olisi ollut vielä hienompi, mutta hyvä näinkin. Antti juoksi samassa kisassa hienosti kymmenenneksi, mikä on kyllä loistava suoritus.

Madeira Island Ultra Trail on kyllä hieno kisa, jonka toivoisi kasvavan entisestään. Reitti on hieno. Se on vaativa jyrkkien nousujen sekä laskujen vuoksi. Nousut ja laskut ovat myös paikoitellen aika teknisiä. Nousuissa se ei niin haittaa, mutta laskut se tekee hitaiksi. Järjestelyt toimivat myös hyvin, tulospalvelua lukuunottamatta. Nyt toipumista ja seuraavaksi sitten Zugspitz Ultra Trail juhannuksena.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s