Kenkiä – Altra The One ja Torin

Altra on kohtuullisen pieni ja nuori kenkämerkki, joka on parin viime vuoden aikana nostattanut USA:ssa aaltoja. Huhut kertovat, että Altran kenkiä aletaan myydä Suomessakin vielä tämän vuoden puolella. Koska UPS ystävällisesti soutaa kenkiä Atlantin ylitse, olen muutaman kuukauden ehtinyt juoksentelemaan Altran kengillä.

Altran erityispiirre on, että se valmistaa vain  0 mm dropilla varustettuja kenkiä. Kaikissa malleissa kannan ja päkiän välinen korkeusero on siis 0 mm, kun perinteisissä juoksukengissä voi olla 12-13 mm droppi. Altra ei kuitenkaan varsinaisesti ole paljasjalkajuoksuun soveltuva kenkä, Vibram FiveFingersin tapaan, koska Altran kengissä on paksumpi pohja ja ne ovat enemmän tai vähemmän vaimennettuja. Karkeasti ottaen Altra pyrkii korjaamaan molemmista maailmoista niiden parhaat puolet: 0 mm dropilla varustetut kengät eivät ohjaa jalan toimintaa ja toisaalta riittävä vaimennus mahdollistaa kilometrien keräämisen asfaltillakin vammariskin kasvamatta.

Toinen Altran erityispiirre on, että kaikkien kenkien kärkiosa on leveä. Ajatuksena on ollut muotoilla kenkä kokonaan jalan mukaisesti. Leveä kärkiosa ei pakota varpaita kääntymään sisäänpäin. Sen sijaan varpailla on tilaa levitä, mikä puolestaan mahdollistaa jalkaterän pysymisen rentona ja jälleen vähentää vammariskiä. En nyt tiedä kuinka paljon vammariski käytännössä vähenee leveämmän kärkiosan myötä, mutta kieltämättä juostessa on miellyttävää kun varpailla on enemmän tilaa.

 

The One

 

The One on tarkoitettu kevyeksi kisakengäksi. Painoksi on ilmoitettu 207 grammaa, joka minimalistiselle kengälle on kohtuullisen paljon, mutta verratavissa normaalilla dropilla varustettuihin kisakenkiin. Kengän lesti on kohtuullisen leveä ja omaan jalkaani ehkä hiukan liiankin leveä. Yleisesti The Onen nettiarvosteluissa on kehuttu kengän istuvuutta, mutta itselläni kantaosaan jää vähän liikaa tilaa. Kantapää ei istu napakasti kenkään. Löysyyttä ei ole niin paljoa, että se häiritsisi, mutta sen kyllä huomaa.

Ensimmäinen asia, jonka The Onella juostessa huomasi oli, että pito asfalttiin on poikkeuksellisen hyvä. Yleensä kiinnitän pitoon huomiota lähinnä silloin jos sitä ei ole. Vielä harvemmin pitoon tulee kiinnitettyä huomiota asfaltilla juostessa (mikä kenkä ei pidä asfaltilla?). The One kuitenkin yllätti. Muuten juoksutuntuma on suurin pirtein minimalistisen kengän sekä normijuoksukengän välimaastossa. Tuntuma tiehen ei ole (paksumman pohjan takia) yhtä hyvä kuin minimalistisissa kengissä, mutta kuitenkin parempi kuin tavallisilla kengillä, joissa tietä ei juuri tunne.

300 km jälkeen en oikein vieläkään keksi kengästä mitään huonoa sanottavaa, kantapään istuvuutta lukuunottamatta. Kenkä toimii tasaisen hyvin niin vauhtiharjoituksissa kuin pk-lenkeilläkin. Sinällään huomionarvoinen puoli kengässä on se, että siihen ei juuri kiinnitä huomiota sen jälkeen, kun on lähtenyt juoksemaan. En ole muutamaan vuoteen ostanut uusia samanlaisia kenkiä edellisten kuluessa loppuun, mutta The One mitä todennäköisimmin tulee rikkomaan tämän perinteen. Tämä menköön suosituksesta, jos se kenellekään mitään painaa.

 

Torin

 

Jos The One on kevyt kisakenkä, Torin on puolestaan tarkoitettu kohtuullisesti vaimennetuksi harjoituskengäksi. Painoksi on ilmoitettu 252 grammaa, mikä on kuitenkin vielä melko kohtuullisesti. Varsinaisiin yli 300 grammaa painaviin traktoreihin on vielä matkaa. Torinin istuvuutta on arvosteluissa kritisoitu, mutta omaan jalkaani kenkä istuu kohtuullisen täydellisesti ja paremmin kuin The One. Ei pahaa sanottavaa.

Torinit ovat vaimennetut, mikä tarkoittaa sitä, että tuntumaa tiehen ei juuri ole. Tuntuma tien pinnanvaihteluista häviää vaimennuksen alle, kuten vaimennettujen kenkien kanssa käy. Juoksutuntuma on ennen kaikkea kimmoisa. Kimmoisuutta lukuunottamatta mikään piirre ei erityisemmin nouse esiin hyvässä eikä pahassa. Vaimennusta on riittävästi, jotta kengillä pystyy juoksemaan säännöllisesti paljonkin kilometrejä, mutta ei kuitenkaan niin paljoa, että kengistä tulisi raskaat. Yleistuntumana siis hyvä ja luotettava työrukkanen pk- ja pitkille lenkeille. Jotain kuitenkin puuttuu, eikä kenkiin aivan ihastu. Toisaalta Torinin sarjassa – vaimennetut 0 mm dropilla varustetut kengät – ei juuri ole kilpailua, joten kenkä puolustaa paikkaansa.

Torinista on ehtinyt jo ilmestymään parannettu versio, Torin 1.5. Altran mukaan versiossa on lähinnä parannettu kengät istuvuutta päällysosaa muokkaamalla. Prosessissa kenkään on tarttunut myös hiukan lisää painoa: Altra 1.5 painaa 263 grammaa. (Grammat ovat kuulkaas tärkeitä.)

Jos tavallisille juoksukengille etsii vaihtoehtoa, mutta varsinaiset paljasjalkakengät eivät innosta, Altra on oikein suositeltava vaihtoehto. Euroopasta saatavuus on tätä kirjoittaessa vielä aika heikko, mutta USA:n nettikaupoista ainakin Running Warehouse postittaa myös tänne. Samalla firmalla on myös sivuillaan Shoefitr-toiminto, jolla voi ikään kuin sovittaa kenkiä netissä – siis vertailla kenkien kokoja sekä lestejä. Jos tietää yhden sopivan kengän mallin ja koon, Shoefitrin avulla suurin pirtein näkee miten toinen kenkä suhteutuu tähän. Aivan kullanarvoinen toiminto!

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Kenkiä – Altra The One ja Torin

 1. Saa myös Suomesta!

  Laitanpa tännekin kommentiksi, jos joku sattuu googlailemaan Altran kenkiä ja päätyy tänne: nykyäänhän näitä saa ainakin muutamaa mallia myös Suomesta, ainakin 4Runners-kaupasta (Hki/verkkokauppa). Itseäni Altrat alkoivat juuri tämän blogijutun perusteella kiinnostaa. En vain olisi uskaltanut ostaa täysin uutta merkkiä ilman sovittamista, joten bongattuani kotimaisen kaupan menin testaamaan kengät oikeasti juoksumatolle ja sen jälkeen lähdin kaupasta pari Oneja mukanani. 🙂

  (Tämä ei ole maksettu mainos, mutta ehkä asia saattaa kiinnostaa monia.)

  • Kivaa kuulla, että jutusta oli apua! Mä olen miettinyt, että jossain välissä olisi kivaa testata The One 2:sta. Arvostelujen perusteella kenkä on vedetty aivan uusiksi ja olisi hauskaa nähdä millainen siitä on tullut.

 2. Jos tällaisia kenkiä olisi voinut ostaa jo 20 v sitten ei minulla olisi vaivasenluuvikaa. Juoksin n 2000 km vuosittain ja pilasin jalkaterät liian suipoilla kengillä. Jouduin vähentämään juoksua n 500 km vuodessa. Nyt olen juossut uusilla Altroilla Torin 2.0 High ja tuntuu kuin juoksisi paljasjaloin pehmeällä matolla. Jalkaterät tuntuvat paranevan joka lenkillä ja uskoisin, että taas mennään vaikka ikää on jo 63v. Näillä lenkkareilla pystyy juoksemaan vaikka joka päivä, kun edellisillä oli jalkateriä palauteltava 2-3 päivää. Suosittelen kaikille, joilla on taipumusta vaivasenluihin. Ostin kengät Tampereen XXL:stä.

  • Altrojen leveys on kyllä miellyttävä.

   Olen viime aikoina toivonut, että nolladropin kenkiä tulisi taas lisää markkinoille. Niitä on todella heikosti saatavilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s