Ööh, vuorille?

Kun juoksemisesta tulee puhetta jonkun vieraamman ihmisen kanssa, jossain vaiheessa yleensä käy ilmi, että tavallinen teillä juoksentelu ei ole tarpeeksi. Eivätkä maratonit. Pitää päästä vaikeampaan maastoon ja pidemmille matkoille. Siis vuoriultrille. Kuten tällaisille:

MIUT

(Kuva: MIUT 2014)

Yleensä siinä vaiheessa kun mainitsee samassa lauseessa sanat ”vuori” ja ”juokseminen”, peli alkaa tuntua menetetyltä. Viimeisen silaus tulee, kun mainitsee ”yli 100 km”. Tämän jälkeen kaikki uskottavuus on keskimäärin menetetty. Voi olla tyhmä tai vajaamielinen, ehkä molempia.

Miksi siellä vuorilla pitää sitten kirmata? Well, parempi överit kuin vajarit.

Vuorilla kokemus luonnosta nousee aivan uudelle tasolle. Miten Alpeista ei voisi olla vaikuttumatta? Tai Lapin avotuntureista? Yksi kaikkien aikojen ihanimmista juoksuistani oli viime kesänä, kun pääsin vaelluksen päätteeksi kirmaamaan Kilpisjärvellä Saanan ympäristössä. Sitä avaruutta ja ihanuutta ei voi kuvata!

Poluilla ja vuorilla juoksemisesta puuttuu katujen monotonisuus. Maasto ja alusta ovat vaihtelevia ja epätasaisia. Nousuja on enemmän ja ne ovat isompia. Juoksurytmi elää koko ajan. Jalkojen lihaksia joutuu käyttämään monipuolisemmin ja se myös tuntuu.

Luonto elää ympärillä. Yö, sumuinen ylänkö, auringonnousu luonnon herätessä henkiin yön jälkeen. Asioita ei voi kokea olematta paikalla. Vuorilla juoksentelu on eritäin hyvä tapa kokea ne.

Etenemisestä tulee kokonaisvaltaisempaa, niin henkisesti kuin fyysisestikin ja kokemuksesta tulee voimakkaampi ja vaikuttavampi. Tai vähän toisin ilmaistuna: miksi syödä ABC:llä puolivalmisteena paistettua korvapuustia, kun voi syödä Patisserié Teemu & Markuksen leivoksia (jälleen kerran, parempi överit kuin vajarit).

Se sanoista, video puhukoon puolestaan. Tämä on ehkä yksi lempikirmausvideoistani.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s